Uutiset - Kalenteri - Uutisarkisto

Maailman huipulle vankilan portilta – Customin juhlaravit Teivossa

Suomalainen Custom Sulky tekee kaikkialla arvostettuja ravikärryjä

KYLMÄKOSKI. Matka vankilan portilta maailman huipulle voi olla monelle pitkä. Kylmäkosken vankilan naapurina on Custom Sulky Oy:n tehdas, jossa valmistetaan maailman arvostetuimpia kilpakärryjä ravihevosille. Custom-kärryjä on tehty 30 vuotta. Jatkuva tuotekehitys on ollut avainsana Customin voittokululle maailman raviareenoilla..

Mies Custom-kärryjen takana on Timo Leivo, 54. Hän lähti rohkeasti 1970-luvun loppuvuosina valmistamaan ravikärryjä.
- Kaikki alkoi, kun jouduin paikallisesta metallialan yrityksestä lomautetuksi suunnittelijan paikalta. Notkuin Suokkaan Keijon tallilla ja korjailin siellä kärryjä, Leivo muistelee.
- Samaan aikaan tuli USA:sta Nassau-merkkisiä kokometallisia kärryjä. Nassau ei malliltaan sopinut kaikille hevosille. Suunnittelin kärryn, jossa jalkarampit olivat aisan sisäpuolella. Apuaisat kiinnitimme aisaan. Siitä lähti valmistus käyntiin, Leivo jatkaa. Ja muistuttaa, että teknisten liiton työttömyysavustuksella hän oli kuukauden.
- Aloitimme pienessä hevostallista eriytetystä autotallissa kärryjen teon. Mäenpään tilan leskirouva vuokrasi meille tallin. Olin aiemmin kiinnostunut kovasti moottoriurheilusta, mutta hevoset ja kärryjen teko veivät mennessään, Leivo sanoo
.

Timo Leivo hankki ympärilleen osaavan tiimin tuotekehittelyyn. Hän kuunteli herkällä korvalla raviammattilaisten toiveita, ja vähitellen syntyi tuote, jota arvostettiin koko Euroopassa.
- Norja oli ensimmäinen maa, johon Custom-kärryjä vietiin. Veljeni Jorma tuli avuksi, kun teimme ensimmäistä suurta tilausta Norjaan. Hän on edelleen mukana toiminnassa. Tällä hetkellä viemme tuotteita 12 maahan. 80 prosenttia tuotannosta menee vientiin, Leivo paljastaa.
- Kilpakärryjen M-mallin lisäksi aloitimme ensimmäisenä tekemään erillisjousitettuja valmennuskärryjä. Ne saivat heti hyvän suosion, Leivo muistaa.

Työllistävä tuote

Custom Sulky kasvoi vauhdilla. Tuotantotiloja laajennettiin, ja väkeä palkattiin lisää. Tällä hetkellä yritys työllistää 26 omaa henkilöä. Sen lisäksi on alihankkijoita noin 30. Viime vuoden liikevaihto oli kolme miljoonaa euroa.
- Kärryjen teko on käsityötä. Kädentaito korostuu jokaisessa työvaiheessa. Esimerkkinä ovat komposiittiosien yhteensovittaminen muihin materiaaleihin, koristeraitojen teko sekä viimeistely.
- Olen ollut onnekas, sillä koko ajan minulla on ollut osaavaa työväkeä. Ja työväki viihtyy hyvin. Osa on ollut mukana koko firman olemassaolon ajan, Leivo iloitsee.

Tilaus on asiakaskohtainen

Kilpakärryjä tilataan usein mittatilaustyönä. Ei ole ihan sama asia, millaisen kärryn hevosen perään laittaa.
- Hevosen koko ja ravityyli määräävät kärryn mallin. Samoin kuskit ovat hyvin erilaisia. Otan esimerkkinä ruotsalaisen Håkan ”Hockey” Erikssonin. Hän pitkäjalkaisena tarvitsee omansalaiset jalkarampit, Leivo selvittää.

Euroopan johtava kärryvalmistaja

Maailman nopeimpien, kevyimpien ja kestävimpien kärryjen valmistuksessa käytetään monipuolisesti nykytekniikan tarjoamia mahdollisuuksia niin materiaali- kuin tuotantoteknologiaratkaisuissakin. Custom ei ole syyttä Euroopan johtava kärrynvalmistaja.
- Saatamme olla sitä maailmanmittakaavassakin. Kun amerikkalainen Jerald oli vahvoilla, niin sitä valmistettiin 2000 kappaletta vuodessa. Customeja tehdään pitkälti yli 2000 kärryä vuodessa. Se on varmasti eniten Euroopassa, Leivo painottaa.
- Euroopan johtavilla raviradoilla Solvallassa, Vincennesissä ja Bjerkessä on jopa 80 prosentilla lähdön hevosista Custom-kärryt, Leivo sanoo.
- Uskomattomalta tuntui tämän vuoden Prix d’Amerique –kilpailu. Lähdössä juoksi 18 hevosta, joista 16 perässä oli Custom-kärryt, Leivo ihastelee.

Juhla lähellä omia tuotteita

Custom Sulky juhlii 30-vuotista olemassaoloon ensi tiistaina Teivon raviradalla. Pitkään mukana olleet yhteistyökumppanit ohjastavat juhlalähdössä Pohjoismaiden voitokkaimman ajajan Jorma Kontion johdolla. Customin juhlaravit alkavat klo 18, ja raveihin on vapaa sisäänpääsy.
Custom Sulkyn pääomistajina ovat Timo Leivon lisäksi Pasi Santikko ja Jussi Peltonen. Leivo hoitaa tuotekehittelyä ja miettii uusia ideoita. Yrityksellä on hallitilaa yli 2000 neliömetriä. Uusi laajennus on tulossa, juhlavuoden kunniaksi.

Lisätietoja Customin juhlaraveista:
Teivon Ravikeskus Matti Mahlamäki 040-7075905
Custom Sulky Oy Jussi Peltonen 0400-531 593


Kilpailutoiminta - Teivon tallit - Kriterium - Kuvagalleria - Ravintolapalvelut - Organisaatio
Ravinuoret - Yhteystiedot - Teivon pelivihjeet - Juoksuselostukset - Mediasivut - Pääsivu